Docu Nooit Meer Over Praten in première

Een hoogtepunt in 2019 was de lancering van mijn 1e langere documentaire Nooit Meer Over Praten, een videoportret van de 99-jarige Rotterdammer Teun van Halem. Ik leerde Teun eind 2016 bij toeval kennen toen ik hem ging interviewen voor een bewonerskrant van zorgorganisatie Laurens. Meteen vond ik hem een perfecte protagonist voor een videoportret. In deze fase dacht ik nog aan een kort videoportret over het dagelijks leven van een kwieke 99-jarige Rotterdammer voor YouTube. Teun wilde wel meewerken aan mijn ‘oefenproject’ en ik ging regelmatig bij hem langs met mijn camera.

Van oefening tot serieus project

Teun vertelde me dat hij als jonge twintiger door de Duitse bezetter tewerkgesteld was aan het Oostfront. Hoe beter ik Teun leerde kennen, hoe duidelijker ik de nasleep van deze ervaring in zijn leven ging zien. En ook in dat van zijn zoon Gerrit. In het persoonlijke verhaal van vader en zoon zien we dat de impact van de Tweede Wereldoorlog niet stopt bij de oorlogsgeneratie. Ik besloot dat dit het thema van een langere docu moest worden. Ruim twee jaar lang volgde ik Teun met de camera. Ik deed diverse subsidieaanvragen en kreeg ondersteuning van een aantal fondsen en de Mediaregeling OPEN Rotterdam. Mijn oefening groeide uit tot een serieus project.

De lancering

De première van de docu vond plaats op 26 september 2019 in filmhuis KINO. De  film is diverse keren uitgezonden op de lokale publieke omroep OPEN Rotterdam. Ik heb veel mooie reacties gekregen, waar ik supertrots op ben. Het mooiste resultaat vind ik het enthousiasme van Teun zelf. Door de lokale uitzendingen kreeg hij kaartjes en bezoekjes van oude bekenden die hij al lang uit het oog was verloren, maar die nog steeds in de buurt wonen. De film brengt weer wat leven in de brouwerij voor Teun en daar geniet hij volop van.

Scroll to top