Korte docu: Ongewild Fout in de Oorlog

Op Bevrijdingsdag 2020 zond OPEN Rotterdam mijn korte docu over Jan Hendriksen (92) uit: Ongewild Fout in de Oorlog. Voor de toen 16-jarige Jan was Bevrijdingsdag 1945 geen feestdag. Als zoon van een NSB-er was Jan al op 5 september 1944 (Dolle Dinsdag) uit Rotterdam vervoerd door de NSB-leiding. Hij werd samen met andere Nederlandse jongens in een militair trainingskamp in Oostenrijk geplaatst, waar de kampleiding de jongens dagelijks onder druk zette om bij de Waffen-SS te gaan. Duitsland had soldaten nodig aan het Oostfront. Steeds meer Nederlandse jongens in het kamp gaven toe aan de druk. Ook Jan werd uiteindelijk onder valse voorwendselen ingelijfd bij de Waffen-SS en moest afmarcheren. Gelukkig kwam de oorlog ten einde voor hij daadwerkelijk werd ingezet. Maar het stigma achtervolgde hem de rest van zijn leven. Hij werd krijgsgevangen genomen door de Amerikanen en kwam na de oorlog als jeugdig politiek delinquent onder toezicht te staan. Zijn vader was inmiddels geliquideerd door de knokploeg in Rotterdam. Een baan vinden was moeilijk met Jan’s oorlogsverleden, hij had weinig vrije keus meer. Heel zijn leven verzweeg Jan zijn ervaringen, zelfs voor zijn eigen gezin, uit angst voor negatieve reacties. Pas als hij ver in de tachtig is, besluit hij zijn verhaal te vertellen aan zijn kinderen. Een docu over het grijze gebied tussen goed en fout in de oorlog.

 

Scroll to top